jus promovendi


jus promovendi 1.0

(onderwijs en opvoeding; recht en misdaad)

recht om iemand te laten promoveren; recht om iemand de doctorstitel toe te kennen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het jus promovendi…

is een recht

  • [Bezitter of eigenaar] is het recht van een hoogleraar, een gepromoveerde of een universiteit

    Algemene voorbeelden


    Allereerst is van belang dat het professoraat een kroonbenoeming blijft met de daaraan verbonden prerogatieven. Examenbevoegdheid, jus promovendi, het inrichten van het onderwijs en het uitkiezen van de leerstof behoren onverkort de verantwoordelijkheden van de hoogleraar te zijn. De beperkingen die daaraan gesteld worden, moeten in verband staan niet met bestuurlijke of bureaucratische maatregelen maar met verder benodigde middelen, ruimte en werkzaamheden van andere medewerkers.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000028462:mpeg21:a0179,

    In Nederland hadden tot voor kort alleen hoogleraren het recht om de graad van Doctor toe te kennen (ius promovendi). Sinds 1 september 2017 hebben ook andere gepromoveerde personeelsleden van een universiteit dit recht.

    https://www.lectoren.nl/activiteiten/overzicht/60-promotie-aan-de-hogescholen,

    De Universiteit Maastricht (UM) geeft per 1 januari 2020 alle gepromoveerde Universitair Hoofddocenten (UHD's 1 en 2), met een aanstelling bij de UM, voor onbepaalde tijd het ius promovendi. Hierdoor kunnen ze als promotor worden aangewezen bij promotietrajecten die starten per 1 januari 2020. De UM wijkt hiermee af van de VSNU-handreiking en sluit met deze aanpassing aan bij het beleid van een aantal andere universiteiten en het pleidooi van De Jonge Akademie voor een ruimhartige implementatie van het ius promovendi.

    https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/nieuws/ius-promovendi-voor-alle-gepromoveerde-universitair-hoofddocenten

    Ius promovendi (uitspraak: /jus pro­mo­'vɛn­di/; spelling ook jus promovendi) is, in Nederland, het recht om een wetenschapper te promoveren, dat wil zeggen de graad van doctor toe te kennen. Dit recht is aan strikte regels gebonden.

    https://newikis.com/nl/Ius_promovendi